Aantal motorrijders groeit door fileprobleem

Nederland is in 2017 na drie kwartalen zo’n 20.000 motorrijders rijker. Dit is ruim 13 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Dit komt naar voren uit een analyse van CBR-cijfers door Bovag en Rai Vereniging. Volgens de twee organisaties ligt de stijgende file- en parkeerproblemen hieraan ten grondslag.

Motorrijden blijkt steeds populairder. In 2016 slaagden er na drie kwartalen 17.549 voor het AVD-examen. In 2017 zijn dit er al 19.837, ruim 13 procent meer. De verkoopcijfers nemen de laatste jaren ook toe. Tot en met september zijn er 2,5 procent meer nieuwe motorfietsen verkocht ten opzichte van vorig jaar.

Alternatief file

Volgens Bovag en Rai is de stevige groei van motorrijden van de afgelopen jaren niet wonderlijk. Enerzijds zien zij de aantrekkende economie als gunstige factor. Daarnaast moeten sommige weggebruikers steeds vaker op zoek naar alternatieven voor de groeiende files en parkeerproblemen. In 1990 telde Nederland 160.177 motorfietsen. Op dit moment staan er 720.163 motors geregistreerd, ongeveer 4,5 keer zo veel.

Volgens Arjan Everink van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging is de populariteit van de motor te wijden aan een samenloop van omstandigheden. “Nederlanders hebben de laatste jaren over het algemeen meer te besteden. In het westen zie je een steeds groter file- en parkeerprobleem, waardoor de weggebruiker een bewuste keuze maakt over het vervoersmiddel. Daarnaast is motorrijden aanstekelijk, en zie je trends zoals de caféracer. ”

Mannending

Het aantal vrouwen dat het motorrijbewijs haalde steeg ook met 13 procent ten opzichte van vorig jaar. Toch is 79 procent van de geslaagden in 2017 een man. Hoewel dit volgens Everink van oudsher zo is, zijn er volgens hem steeds meer vrouwen die op een tweewieler stappen. “Dit is niet gek. In Nederland rijden we over het algemeen op grote motoren, maar de laatste jaren komen er steeds meer kleinere modellen op de markt. Een groot voordeel voor vrouwen.”