Automobilisten rijden beter op een bewolkte dag

Hoe meer bewolking er is, hoe soepeler de rit van een automobilist verloopt. Op een bewolkte dag remt de bestuurder minder abrupt en trekt minder snel op. Daarnaast presteren automobilisten die met trek of dorst achter het stuur zitten minder goed achter het stuur. Ook blijkt dat hoe langer de rit duurt, hoe gelijkmatiger mensen rijden.

Dat zijn enkele conclusies van een onderzoek onder Nederlandse automobilisten uitgevoerd door Shell in samenwerking met Goldsmiths, onderdeel van de Universiteit van Londen.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat het luisteren naar komedie of grappige radioshows een duidelijk positief effect heeft op de gemoedstoestand van de bestuurder. Slechts 18 procent van de Nederlandse bestuurders luisteren hier naar.

Persoonlijkheden

Het onderzoek laat ook zien dat er een samenhang is tussen rijstijl en de persoonlijkheid van de bestuurder. Daarbij is gekeken naar vier categorieën, de verschillende rijstijlen van deze persoonlijkheden en de externe factoren die hierop van invloed zijn:

  • Ambitieuze bestuurders: zij staan zelfverzekerd in het leven en zijn dit ook op de weg. Ze hebben betere rijprestaties dan andere automobilisten (kijken vooruit en anticiperen), maar gebruiken wel meer assertieve rijtechnieken zoals abrupt remmen en hard optrekken, waardoor hun ritten soms minder soepel verlopen.
  • Energieke bestuurders: dit zijn sociale en spraakzame types die opbloeien bij sociale gelegenheden en invloed van anderen. Het onderzoek laat zien dat deze automobilisten vaak water drinken en in de auto meenemen, naar komedie luisteren en medepassagiers ervaren als iets positiefs.
  • Gevoelige bestuurders: zij zijn achter het stuur en in het dagelijks leven voorzichtig en laten zich sneller beïnvloeden door externe factoren zoals het weer en muziek. Luisteren naar muziek helpt ze om te ontspannen en om een soepelere reis te hebben.
  • Veerkrachtige bestuurders: zij hebben de meest soepele rijstijl en remmen minder abrupt. Ze raken niet snel gestrest, en zijn geneigd om een minder snelle route te nemen als de reis daardoor soepeler verloopt.

Onderzoek

Aan het onderzoek in Nederland deden 320 automobilisten mee en zijn er ruim 2500 ritten gemonitord. De data zijn verzameld door middel van een fitnessarmband, vragenlijsten en speciale apps die het verband tussen emoties en prestaties op de weg analyseren. Daarnaast is ook het effect van de contextuele- en omgevingsfactoren als gezondheid, geur, luisteren naar komedie, weer en verkeer gemeten.