Autorijden in het donker voor velen stressvoller dan een sollicitatiegesprek

Autorijden in het donker is voor veel automobilisten nog een bron van stress. Ruim een derde (32 procent) vindt het heel vervelend om in de nachtelijke uren de weg op te gaan. Dat blijkt uit een onderzoek van AutoScout24 naar de oorzaken van stress tijdens het autorijden. 

Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met Multiscope onder ruim duizend respondenten. Het rijden in het donker staat op nummer één als oorzaak van spanning achter het stuur. Dit wordt gevolgd door rijden in een vreemde stad (29 procent), rijden in de drukte (28 procent), in een moeilijke of onverwachte verkeerssituaties (21 procent), in een vreemde auto (17 procent) en in het buitenland (16 procent).

Top 10 stressvolle situaties

AutoScout24 onderzocht daarnaast de tien meest stressvolle situaties in het dagelijks leven. De auto komt opvallend vaak terug in deze lijst. Zo is het rijden met een knipperend benzinelampje terwijl er geen tankstation in de buurt is over het algemeen spannender dan een sollicitatiegesprek of een speech houden voor een grote groep:

  1. Te laat dreigen te komen op een belangrijke afspraak
  2. Een conflict met een collega, manager, familie of geliefde
  3. Met te weinig benzine rijden
  4. Een sollicitatiegesprek
  5. Een presentatie geven voor een grote groep mensen
  6. Het werk niet op tijd af krijgen
  7. Pech onderweg, zoals een lekke band
  8. Door de politie staande worden gehouden
  9. Geen parkeerplaats kunnen vinden
  10. Inparkeren, zoals fileparkeren of in een klein parkeervak

Inparkeren

De onderzoekers keken ook naar het inparkeren. Ze keken niet wie er beter in zijn, mannen of vrouwen, maar concludeerden wel dat vrouwen het een veel stressvollere bezigheid vinden dan mannen. Slechts 6 procent van de mannen zegt stress te ervaren bij het inparkeren tegenover een kwart (23 procent) van de vrouwen.