Bladeren en markeren theorie-examen CBR wordt definitief

Vanaf 1 juli 2017 is het voor kandidaten van het theorie-examen auto, motor en bromfiets mogelijk door het examen te bladeren en examenvragen te markeren. Daarnaast is er geen antwoordtijd per vraag ingesteld. Het CBR heeft dit besluit genomen na een succesvol verlopen proef onder ruim 1.200 kandidaten waarbij het slagingspercentage met 2 procent steeg. Aan de inhoud van de theorie-examens verandert verder niets.

Op zaterdag 18 februari werd de proef afgenomen op de locaties Amsterdam, Arnhem, Barendrecht, Eindhoven en Zwolle. Kandidaten konden tijdens de proef bladeren door de theorievragen door op ‘volgende’ of ‘vorige’ te tikken. Daarnaast konden kandidaten lastige vragen markeren om later nog eens terug te bekijken. Ook was bij de proef geen antwoordtijd per vraag ingesteld. Bij het examenonderdeel ‘gevaarherkenning’ in het theorie-examen voor de auto is het niet mogelijk om te bladeren en te markeren.

Ruim 1.200 kandidaten

In totaal deden ruim 1.200 kandidaten mee aan de proef. In Zwolle en Amsterdam werden de 729 kandidaten na afloop gevraagd één vraag op een tablet te beantwoorden. Er werd hen gevraagd of ze door het examen gebladerd hadden en zo niet, waarom niet. De overige 510 kandidaten die in Eindhoven, Arnhem en Barendrecht examen deden, hebben na afloop per e-mail een enquête toegestuurd gekregen. Hier hebben 210 kandidaten op gereageerd.

Hoger slagingspercentage

De eerste resultaten uit de afgenomen enquête tonen aan dat kandidaten over het algemeen heel tevreden zijn over de mogelijkheid om te bladeren en markeren tijdens het theorie-examen. Ook het CBR laat weten ‘zeer tevreden te zijn’ met de huidige resultaten. Het slagingspercentage is tijdens de proef met 2 procent licht gestegen. Het CBR kijkt nu al naar de mogelijkheden voor de volgende verbetering van het theorie-examen, bijvoorbeeld een vraag waarbij de kandidaat het antwoord aanwijst in een afbeelding.