Hoek Bouma is ook uw adres voor Vakbekwaamheid Code95 (column)

Vandaag verschijnt in het weekblad Purmerends Nieuwsblad en op deze website de derde column van Peter Bouma, drijvende kracht achter Hoek Bouma. Hiermee willen wij voor een breder publiek onze visie en opinie uitdragen. Hopelijk bent u net als ons enthousiast, u kunt uw feedback geven op onze social mediakanalen.

Hoek Bouma ontzorgt niet alleen particulieren, maar ook zakelijke rijders van A tot Z. Voor wie in een ‘zwaar voertuig’ zijn geld wil verdienen is Vakbekwaamheid Code 95 een must. Of concreter gesteld: Vakbekwaamheid Code 95 is verplicht voor iedereen die beroepsmatig met een vrachtauto rijdt of in een bus voor vervoer van meer dan acht personen. Er zijn wel enkele uitzonderingen van de verplichting om vakbekwaamheid Code 95 te halen (bijvoorbeeld camperaars of brandweerchauffeurs).

Niettemin is het zaak je vooraf goed te laten informeren wanneer je wel of niet Code 95 moet hebben. De scheidslijn luistert namelijk nauw en uiteraard zit niemand te wachten op een fikse boete. Zo is het certificaat ook verplicht voor personen jonger dan 21 jaar met rijbewijs C of D1 alsmede voor weggebruikers jonger dan 24 jaar die in bezit zijn van rijbewijs D. De minimumleeftijd om aan de cursus te mogen deelnemen is zeventien jaar.

Wat houdt de cursus precies in? Het lesprogramma is, net als bij de lessen voor particulieren, onderverdeeld in een theoretisch en een praktisch deel. Daarbij worden de theorie-examens gedaan bij het CBR, maar de praktijkexamens worden afgenomen op ons oefenterrein op onze hoofdvestiging in De Goorn.

De theorievakken zijn:

 • Vakbekwaamheid 1 Verkeer & techniek (RV1)
 • Vakbekwaamheid 2 Administratie (V2C)
 • Vakbekwaamheid 3 Administratie (V3C)
 • De praktijkvakken omvatten:
 • De Praktische Toets
 • De Toets Besloten Terrein.Wie zijn Vakbekwaamheid Code 95-diploma haalt is, in tegenstelling tot een regulier rijbewijs, niet voor altijd verzekerd van deze rijbevoegdheid. Alle deelcertificaten van Code 95 hebben een geldigheidsduur van twee jaar. Wie de vijf benodigde certificaten binnen twee jaar haalt, krijgt een Code 95 vermelding op het rijbewijs. Om die vermelding te houden moet er binnen vijf jaar een ‘opfriscursus’ van 35 uur (nascholing Code 95 geheten) worden gevolgd. Zie hiervoor een volgende column. Tenslotte benadrukken wij nogmaals dat wij als familiebedrijf ons onderscheiden met een persoonlijke dienstverlening op maat. Dat houdt bijvoorbeeld in dat wij in onze theorie-opleiding flexibel in onze tijden zijn, zodat u kunt leren en oefenen op de momenten dat u dit beste uitkomt. Kandidaten kunnen kiezen uit drie verschillende mogelijkheden om zich de theorie eigen te maken:
 • Klassikale opleiding
  In week 1 van maandag t/m donderdag van 08.00 uur tot 12.30 uur volgt de kandidaat de theorielessen. Op vrijdag is van 08.00 uur tot ongeveer 12.00 uur een proefexamen en daarna het examen op een CBR-locatie.
  In week 2 van dinsdag t/m donderdag van 08.00 uur tot 12.30 uur volgt de kandidaat de theorielessen. Op vrijdag is van 08.00 uur tot ongeveer 12.00 uur een proefexamen en daarna het examen op een CBR-locatie.
 • Compact opleiding
  De kandidaat leert via de digitale leeromgeving de theorie. Daarnaast geven wij vier avonden RV1 en V2C (van 19.00 uur tot ongeveer 22.00 uur) en nog een proefexamen op de examendag. Verder bieden wij een dag V3C van 08.00 uur tot 12.30 uur klassikale ondersteuning aan en aansluitend het examen.
 • Zelfstudie
  De kandidaat leert via de digitale leeromgeving de theorie en doet de drie theorie-examens.

Peter Bouma namens Hoek Bouma

Meer weten? Bel 0299-200007 of kom langs aan Flevostraat 56 in Purmerend!