Hoek Bouma toont veelzijdigheid op open dag

DE GOORN- Het is meer dan alleen informatie opdoen. De traditionele open dag van Verkeersschool Hoek Bouma staat vooral ook voor inspiratie en beleving. De blosjes op de wangen van het meisje van pakweg twaalf jaar oud dat op deze maandag (Tweede Paasdag) voor het eerst van haar leven achter een racesimulator zit en daarmee feeling krijgt met de Formule 1. De man van ergens in de veertig die pretoogjes van een puber van een jaar of zestien krijgt als hij in de vrachtwagen mag plaatsnemen. De puber die zijn maat een high five geeft met de veelzeggende worden ‘Dit is vet man!’ als hij een testrit heeft gemaakt op de scooter. Het zijn maar enkele ingrediënten van de prachtige potpourri die het familiebedrijf al decennia onderscheidt.

Want veelzijdigheid, dat is Hoek Bouma. Op deze maandag staan de mensen rijen dik om informatie op te vragen of zich in te schrijven. Daaronder ondernemers die willen informeren naar de verplichte nascholingscursus Code 95 voor hun zakelijke rijders. Maar ook gepensioneerden die informatie willen over wat ze moeten doen om met een zware camper te mogen rijden. Of mannen en vrouwen die op een motor willen toeren. En dan zijn er nog de ouders die voor hun kinderen meer willen weten over het autorijbewijs. Het leidt tot taferelen die Hoek Bouma kenmerken: mensen die samen met een specialist van Hoek Bouma achter de computer of in de kantine gaan plaatsnemen voor meer informatie.

,,Wij staan tenslotte voor laagdrempeligheid”, verklaart eigenaar Peter Bouma.  ,,En vandaag zijn we nog net wat meer toegankelijk door de actiepakketten die we alleen vandaag hanteren voor de diverse rijbewijzen.”

Gezellige sfeer

Een en ander leidt tot een gezellige sfeer binnen en buiten waar mensen gratis een proefrit kunnen maken in een auto, auto met aanhangwagen, trekker met oplegger, vrachtwagen, bus of een LZV. Ook zijn er kosteloze theorietesten, zijn er demonstraties van de brandweer van Koggenland en kunnen belangstellenden gratis in een buggy rijden.

,,Dit wordt fun”, verklaart de achttienjarige Dave de Moel als hij achter het stuur plaatsneemt. ,,Ik heb wel gekard maar nog nooit in een buggy gereden.” Even verderop stapt Trudy Kroon uit een tractor. ,,Prachtig, dat overzicht en het horen van die krachtige motor”, vertelt de inwoonster uit Hensbroek.” Mart Wolbers stapt even verderop van een motor af. ,,Dit was voor mij een ontgroening”, vertelt de man uit Oldenzaal die in de regio zijn vriendin heeft wonen als eerste reactie. ,,Ik heb nog nooit eerder motor gereden. Hij rijdt heel anders dan een auto, veel feller maar het is ook veel puurder. Je voelt de kracht van de motor veel intenser.”

Voor welke rijopleiding de mensen ook kwamen, de bezoekers kwamen bewust óók voor Hoek Bouma. ,,Ik heb hier mijn scooterrijbewijs en mijn autorijbewijs gehaald”, vertelt de negentienjarige Vincent Broeke uit Hoorn. ,,Ik denk er nu over bij Hoek Bouma mijn vrachtwagenrijbewijs te halen. De service en begeleiding is hier gewoon heel goed.”