Informeren en inspireren is het motto op wederom druk bezochte Open Dag van Hoek Bouma

Hoezeer Verkeersschool Hoek Bouma een begrip is, bleek gisteren (Tweede Paasdag) tijdens de jaarlijkse Open Dag in De Goorn. Net als in oktober tijdens de Open Dag in de Purmerendse vestiging waren de weergoden het familiebedrijf) niet gunstig gezind, maar dat weerhield belangstellenden er niet van om in groten getale naar de hoofdvestiging aan De Wieder 29 te komen. En ze kwamen niet alleen uit West-Friesland. Hoezeer de Purmerendse vestiging in korte tijd naam heeft gemaakt, ze is tenslotte pas anderhalf jaar open, bleek uit de vele families uit de regio Zaanstreek-Waterland die de moeite hadden genomen naar De Goorn te komen.

Neem bijvoorbeeld de Purmerendse familie Kempe die samen met de Monnickendamse Monique Spronk en vriendin Isabelle Visser naar Hoek Bouma is gekomen. ,,Ik heb in een auto met aanhanger gereden”, vertelt de 23-jarige Melissa Kempe. ,,Reden is dat ik later mijn paard in een trailer wil kunnen vervoeren. Ik ga zo meteen nog op de motor proeflessen. Een motor kunnen besturen lijkt mij geweldig.”

Droom waarmaken

Haar achternicht Michelle Kempe oogt een stuk nerveuzer. ,,Ja klopt. Melissa heeft haar rijbewijs al maar ik nog niet. Ik ga vandaag proeflessen in een auto. Ik ben daar een beetje zenuwachtig over.” Isabelle Visser heeft onderwijl net als Michael Kempe, de broer van Melissa, in een vrachtwagen proefgereden. ,,Ik wilde twintig jaar geleden al mijn groot rijbewijs maar door ziekte is het daar niet van gekomen. Ik ga er nu voor alsnog mijn droom waar te maken.” Op de vraag hoe het was gaan haar ogen glinsteren: ,,Fantastisch.” René Kempe heeft al met Monique Spronk in een buggy gereden. ,,Wat een spektakel”, reageert de vader van Melissa en Michael. ,,Het was wat frisjes maar door de adrenaline voel je daar helemaal niets van.” Om na een moment van stilte te vervolgen: ,,Hoek Houma informeert vandaag niet alleen mensen maar inspireert ze ook. Dit is de enige verkeersschool in de regio dat elk half jaar een open dag houdt. En de kwaliteit is goed, dat weet ik nu al.”

Passie voor de motor

Vanuit Wijdewormer is op deze maandag Piet van Twisk naar De Goorn gekomen. ,,Omdat er geen enkele andere verkeersschool is die doet wat Hoek Bouma doet”, vertelt de 58-jarige Van Twisk die zelf een verwoed motorrijder is. Die passie heeft de man die Rugbyclub Waterland mede groot heeft gemaakt overgebracht op zijn dochter Miranda. De 21-jarige Van Twisk ‘junior’ zit voor het eerst op de motor maar rijdt de proefrondjes of ze al jarenlang ervaring heeft. ,,Miranda behoort tot de top van het kunstschaatsen”, vertelt de man die zijn sporen in de bouw heeft verdiend. ,,Daardoor heeft ze een natuurlijk gevoel voor evenwicht en balans.”

2toDrive slaat aan

Natuurlijk zijn er ook drommen mensen die vanuit de directe omgeving de Open Dag te baat nemen om met korting zich voor één van de rijlessen in te schrijven. Present zijn onder meer Renate en Jacco Stam van het gelijknamige transportbedrijf uit Schermerhorn. Het Avenhornse gezin is met de dertienjarige zoon Jente en de zestienjarige dochter Lina naar de Open Dag gekomen. Vandaag staat Lina, die sowieso al opvalt door haar kekke blauw gekleurde bril, in het middelpunt van de belangstelling. Zij gaat zich inschrijven voor het 2toDrive rijcursus. Renate Stam: ,,Sinds 15 maart is het wettelijk toegestaan dat je vanaf 16,5 jaar mag beginnen met rijlessen en dat je vanaf zeventien jaar je rijbewijs kunt halen. Daarna mag je tot je achttiende onder begeleiding op de openbare weg rijden.”

Zakelijke rijders

Maar de Open Dag wordt niet alleen ingekleurd door families maar ook zakelijke rijders. Zoals Richard de Wit van transportbedrijf Simon Loos die onder begeleiding van Bart Ootes een tochtje maakt in de LZV. ,,Ik heb een groot rijbewijs maar mag alleen op de Open Dag in zo’n extra grote vrachtwagen rijden”, vertelt de Spanbroeker die zijn liefde voor vrachtwagens heeft overgebracht op zijn zeventienjarige zoon Rick. ,,Die wil ook zijn groot rijbewijs halen en ook in en met de vrachtwagen zijn brood verdienen. Hij gaat zijn papieren ongetwijfeld halen bij Hoek Bouma. Dat is met afstand de beste rijschool in de regio.”