Te koop: gele praatpalen van Rijkswaterstaat

De gele praatpalen verdwijnen van de Nederlandse snelwegen. Vanaf 1 juli zijn de 3.300 palen buiten gebruik en worden ze geleidelijk verwijderd. Liefhebbers hoeven echter niet helemaal afscheid te nemen: honderd exemplaren worden te koop aangeboden. De overige palen gaan naar een museum of krijgen een nieuw leven, bijvoorbeeld als laadpaal.

Omdat verreweg de meeste weggebruikers hun mobiele telefoon gebruiken als ze met pech langs de weg staan, is de praatpaal volgens Rijkwaterstaat overbodig geworden. Het verwijderen van alle 3.300 installaties gaat enkele maanden duren. Om weggebruikers duidelijk te maken dat ze niet meer werken, worden de praatpalen komend weekend voorzien van een hoes.

Rijkswaterstaat wil het verwijderen van de praatpalen duurzaam laten verlopen en heeft de markt gevraagd met vernieuwende ideeën te komen. Ecolen stelde een concept voor waarbij de praatpalen worden ‘ge-upcycled’. De palen worden niet vernietigd maar krijgen een nieuw leven, bijvoorbeeld als laadpaal voor elektrische auto’s of als informatiezuil. Daarbij behouden ze zoveel mogelijk hun oorspronkelijke vorm.

Collector’s item

Rijkswaterstaat ontvangt veel verzoeken van particulieren of organisaties die ideeën hebben voor de praatpalen of deze graag als collector’s item willen kopen. Geïnteresseerden kunnen zich melden op de website van Ecoleon: www.hetverhaalvandepraatpaal.nl.

Daarnaast zet het Domein Roerende Zaken, onderdeel van het ministerie van Financiën, honderd exemplaren in de verkoop. Binnenkort komt er informatie beschikbaar op de website. Volgens De Telegraaf gaat een praatpaal 299 euro kosten.