Minister wil vaker punten uitdelen bij beginnersrijbewijs

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) onderzoekt de mogelijkheid of beginnende bestuurders op meer onderdelen gepakt kunnen worden als het gaat om het beginnersrijbewijs. “Nu kunnen er maar voor een beperkt aantal overtredingen punten worden opgelegd”, aldus de minister woensdag tijdens het algemeen overleg over wegverkeer en verkeersveiligheid.

Het onderzoek naar het beginnersrijbewijs moet na de zomer zijn afgerond. De beperkte mogelijkheden zouden een van de redenen zijn waarom de handhaving rond het beginnersrijbewijs tekort schiet.  “Tot op heden moesten slechts 13 beginnersrijbewijzen worden ingeleverd, terwijl jaarlijks 200.000 rijbewijzen worden verstrekt”, stelt VVD-Kamerlid Barbara Visser, die duidelijkheid eist van de ministers Ard van der Steur en Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu).

Een andere reden is vermoedelijk de slechte communicatie tussen de samenwerkende partijen. Een overtreding van een beginnende bestuurder wordt soms te laat gemeld aan het CBR. Na zes maanden kan het CBR een melding niet meer in behandeling nemen.

Strafpunten

De overheid ziet iedereen die voor het eerst een rijbewijs haalt, als een beginner. Wie 18 jaar of ouder is, is vijf jaar beginnend bestuurder. 16- en 17-jarigen zijn zeven jaar beginnend bestuurder. Bij een beginnersrijbewijs krijgt de bestuurder strafpunten wanneer hij of zij wordt aangehouden voor een verkeersovertreding. Er kunnen strafpunten worden opgelegd als de bestuurder:

  • gevaar of hinder veroorzaakt in het verkeer;
  • een verkeersongeval veroorzaakt, waardoor een ander is gedood of zwaar lichamelijk letsel is toegebracht;
  • bumperkleeft bij een snelheid van meer dan 80 kilometer per uur;
  • op autosnelwegen meer dan 40 kilometer per uur harder rijdt dan toegestaan. Of op andere wegen meer dan 30 kilometer per uur harder rijdt dan toegestaan;
  • de verkeersregels niet goed naleeft, waardoor een aanrijding met lichamelijk letsel of materiële schade is ontstaan.

Wie als beginnende bestuurder binnen vijf of zeven jaar voor de tweede keer voor een verkeersovertreding wordt veroordeeld, moet zijn of haar rijbewijs inleveren. De politie meldt dit vervolgens bij het CBR, waarop een rijvaardigheidsonderzoek volgt.