Open dag Hoek Bouma heeft veel kleur ondanks grijze lucht

De lach op het gezicht van Martin Nieuwenhuijs is veelzeggend. De 55-jarige Purmerender staat te popelen dat hij mag beginnen aan zijn proefrit in de bus. Het is de open dag van de Purmerendse vestiging van Verkeersschool Hoek Bouma bij uitstek: informatief maar daarnaast ook vol beleving. Of anders gezegd: de lucht was grijs vandaag maar de vierde open dag in Purmerend van het familiebedrijf was vol kleur.

Bezoekers konden net als de vorige keren proefrijden in een auto, auto met aanhanger, vrachtwagen, lzv of bus. Ook konden ze hun theoriekennis testen in het leslokaal, hun stuurkunsten etaleren achter de simulator of hun adrenalineniveau oppoken door een rit in een buggy. De belangstellenden kwamen niet alleen uit Purmerend, maar uit de wijde omgeving: van Volendam tot en met Hoorn. ,,Ik kom uit Avenhorn en heb vanuit de hoofdvestiging van Hoek Bouma in De Goorn al mijn scooterrijbewijs gehaald”, vertelt de achttienjarige Remy Loos. Ze zegt moeite te hebben gehad tijdens de testrit om alle handelingen, het schakelen, gas geven en een goed zicht op de weg houden, in goede harmonie uit te voeren. ,,Maar dat is niet meer dan normaal”, vertelt instructeur Eddy Brunel. ,,Ze is al verder qua rijvaardigheid dan veel anderen die hier komen, omdat ze al gewend is een scooter te besturen.”

De traditionele open dag van Hoek Bouma is meer dan alleen informatief. Het is ook altijd fun, zo kun je in een buggy stappen om een kwartiertje door Purmerend te rijden met de wind die speelt door de haren. Inzetfoto: Purmerender Martin Nieuwenhuijs is klaar voor zijn testrit in de bus.

Stralend testrijden

Even verderop staat Nieuwenhuijs te stralen. ,,Ik ben vroeger vrachtwagenchauffeur geweest, maar heb mijn papieren laten verlopen. Ik wil nu graag opnieuw mijn groot rijbewijs halen, alleen dan voor een job als buschauffeur. Dan is zo’n open dag een mooie manier om te testen wat ik allemaal nog kan.”  Hij was na afloop blij maar realistisch. ,,Ik merkte dat ik een tijd niet in zo’n groot voertuig gereden heb. Een bus rijden is ook iets anders dan en vrachtwagen. Maar dat maakt het alleen maar uitdagender. Ik ga dit doorzetten, ik ga buschauffeur worden.”

Er waren niet alleen voormalige of aspirant-beroepschauffeurs present, maar ook professionals die wel de juiste papieren al hebben. ,,Die komen hier om zich te laten informeren over Code 95 dan wel Nascholing Code 95”, vertelt eigenaar Peter Bouma van Hoek Bouma. ,,Dat is verplichte lesstof met een verplicht examen voor de beroepsgroep om hun rijvaardigheid te behouden. Ze moeten dat eens in de vijf jaar doen.”

Er was ook voor de bus- en vrachtwagentestritten veel belangstelling

Er komen hele families naar de open dag. Alex Lepelaar uit Hoorn, die zijn motorrijbewijs wil halen, is met vrouw en kinderen present. De jongste zit nog in de kinderwagen, de oudste geniet nog na van het avontuur in de buggy. ,,Ik ken Hoek Bouma van een collega van mij. Het bedrijf staat als goed bekend, ik zie ook alleen maar mooi en nieuw materiaal. Een goede eerste indruk dus.”

Er was weer sprake van een gezellige drukte voor de ingang.

Goede ervaringen

Harry Baartscheer uit Oosthuizen heeft vanuit de gemeente Heerhugowaard, waar hij de rijscholing regelde voor de chauffeurs van de gemeente, veel contact gehad met Hoek Bouma. Nu is hij aanwezig met zijn achttienjarige zoon Jordie die ‘na maanden van aandringen’ zijn vader zover heeft gekregen: hij mag gaan beginnen aan zijn motorrijopleiding. ,,Ik heb er heel veel zin in”, laat hij optekenen terwijl zijn vader ook al heel duidelijk is in zijn mening. ,,We kiezen voor dit bedrijf omdat ik hele goede ervaringen heb met Hoek Bouma.”

Ontzorgen vanaf het eerste contactmoment: daar staat Hoek Bouma voor!

Het bijna zestig jaar oude Hoek Bouma biedt zowel in Purmerend als op de hoofdvestiging in De Goorn een groot aantal rijcursussen aan voor zowel de particuliere als zakelijke markt. Denk aan auto- en motorrijlessen, maar ook bijvoorbeeld het leren rijden in een LZV, taxi of tractor dan wel een vrachtwagen met gevaarlijke stoffen (ADR). En dit alles vormt nog maar een klein deel van het cursusaanbod van Hoek Bouma. Geïnteresseerden kunnen op deze website een volledig overzicht vinden.

Je kon vandaag in allerlei voertuigen testrijden (uiteraard in een auto of auto met aanhanger maar ook bijvoorbeeld in een lzv), maar de open dag bood meer. Denk aan je rijskills testen in een simulator en de organisatie Workbus was met een stand aanwezig om busschauffeurs in spe erop attent te maken dat er werk genoeg voor ze is. Verder was het qua aankleding weer een open dag die past bij een familiebedrijf: sfeervol met lekkere hapjes en drankjes.