Sectorplan succesvol

2600 zij-instromers hebben een baan gevonden als vrachtwagenchauffeur in het kader van het sectorplan transport en logistiek 2016/2017. Dit resultaat werd vandaag bekend gemaakt op de bijeenkomst ‘Méér chauffeurs voor de sector’, georganiseerd door STL.

Zij-instromers zijn mensen die een overstap maken naar een nieuw beroep; in een situatie van werk naar werk of van werkloosheid naar werk. Er zijn ruim 11.000 personen ‘door de molen gegaan’, daarvan hebben circa 4000 een intest gedaan bij een STL opleider. Uiteindelijk hebben 2600 zij-instromers een baan gevonden in de sector.  Circa 35 procent van de zij-instromers kwam uit een werkloosheidssituatie.

De vraag naar chauffeurs blijft stijgen

Willem de Vries: “We zien dat de spanning op de arbeidsmarkt verder oploopt. De uitdaging voor de komende jaren is voldoen aan de grote vraag naar vrachtwagenchauffeurs. Met het project 2000 chauffeurs gezocht hebben we laten zien dat we in korte tijd goede chauffeurs kunnen werven, testen en laten zij-instromen”. Arthur van Dijk, voorzitter TLN, geeft aan dat er tegenover alle positieve tendensen een belangrijk zorgpunt staat: zijn er voldoende goede arbeidskrachten?

Hulp van de overheid

Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk gemaakt dat er veel meer chauffeurs nodig zijn. De sector vraagt daarbij de dringende hulp van de overheid om samen in 2018-2019 3000 mensen te laten instromen. STL kan zelf 2100 werknemers laten opleiden, ze vragen de overheid om financieel bij te dragen voor het opleiden van 9000 werknemers in 2018-2019.

In alle regio’s zal de arbeidsmarktspanning stijgen, meldt STL. Doordat de arbeidsvraag sneller stijgt dan het personeelsaanbod zal de spanning op de arbeidsmarkt in de transport en logistiek de komende jaren verder oplopen. Voor werkgevers in de sector wordt het steeds lastiger om geschikt personeel te vinden.