Speciaal verkeerslicht waarschuwt met muziek van overleden jongen

Een speciaal verkeerslicht in Rotterdam maakt fietsers erop attent dat het gevaarlijk is om te fietsen terwijl je op je telefoon kijkt. Zodra fietsers op de knop drukken, wordt muziek afgespeeld van de in 2015 overleden Tommy-Boy Kulkens. De 13-jarige jongen was al fietsend met zijn telefoon bezig. 

speciaal verkeerslicht

Zodra een fietser op de fietsersknop drukt, gaat de playlist van Tommy-Boy spelen en licht een tekst op: ‘Druk op de knop voor het volgende nummer. Tommy-Boy Kulkens (13) overleed op de fiets. Hij was bezig met muziek op zijn telefoon. Je luistert nu naar zijn playlist. Play Attention.’ Om de twee maanden wordt deze installatie op een ander kruispunt neergezet.

Studieopdracht

Twee studenten van de Willem de Kooning Academie, Carlijn Bijlsma en Tom Sibma, hebben begin begin dit jaar Play Attention ontwikkeld voor een studieopdracht. De opdracht was het eren van een overleden artiest. In plaats daarvan wilden ze Tommy-Boy eren. De 13-jarige Tommy-Boy wilde dolgraag deejay worden. Op het moment van het fatale ongeluk was hij vermoedelijk liedjes aan het opzoeken voor de verjaardag van zijn zus. Het doel van dit project is bewust te maken van het gevaar van fietsen terwijl je op je telefoon kijkt.

De twee studenten maakten begin dit jaar naar aanleiding van het ongeluk van Tommy-Boy een projectie op straat, bij een verkeerslicht in de binnenstad van Rotterdam. Verkeerskundigen van de gemeente Rotterdam werden geraakt door het project en hebben het prototype, in samenwerking met de studenten en de stichting TButterfly (van Michael Kulkens, vader van Tommy-Boy) en firma Hoeflake, doorontwikkeld tot een verplaatsbaar verkeerslicht.

Verplaatsbaar

Dinsdag hebben wethouder Pex Langenberg, de studenten en Michael Kulkens het verkeerslicht onthuld op de kruising Coolsingel-Meent. Het verkeerslicht wisselt om de twee maanden van locatie om zoveel mogelijk fietsers te bereiken en bewust te maken.