Vanaf 1 juli T rijbewijs

Vanaf 1 juli 2015 is het T-rijbewijs verplicht.

Zie hier de brochure van het cbr voor informatie

1 juli is het zover. Dan heb je een T-rijbewijs nodig voor het rijden op de openbare weg met een langzaam voertuig. Behalve voor trekkers, geldt deze verplichting ook voor grondverzetmachines, hoogwerkers en bepaalde heftrucks. Het begrip ‘openbare weg’ dient hierbij ruim te worden opgevat.

Per 1 juli 2015 wordt het T-rijbewijs ingevoerd. Vanaf die datum heeft iedereen een rijbewijs nodig voor het rijden op de openbare weg met een motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS). Dit heeft consequenties als je na die datum geen rijbewijs hebt of je B-rijbewijs haalt. Dan moet je je T-rijbewijs halen om met een langzaam voertuig de openbare weg op te mogen. Een uitzondering geldt voor heftrucks tot 1 meter 30 breed zonder aanhangwagen of karretje, als die worden gebruikt voor het laden en lossen in de directe omgeving van een fabriekshal of magazijn.

Openbare weg
Het T-rijbewijs is nodig voor het rijden op de openbare weg. Het begrip ‘openbare weg’ dient echter ruim te worden opgevat. Als een bedrijfsterrein toegankelijk is voor verkeer, wordt het al als openbare weg beschouwd. Dit is ook het geval als het terrein is afgesloten met een slagboom. Chauffeurs van MMBS’en hebben ook daar een T-rijbewijs nodig.
Politieagenten zullen op 1 juli 2015 niet meteen klaarstaan om chauffeurs naar hun T-rijbewijs te vragen. De verzekeringsmaatschappij zal hier echter wel naar informeren als zich een incident heeft voorgedaan.

‘T’ automatisch bijgeschreven
Heb je je B-rijbewijs vóór 1 juli 2015 behaald, dan mag je ook na die datum een langzaam voertuig besturen op de openbare weg. Je krijgt de ‘T’ dan automatisch op je rijbewijs bijgeschreven, als je het vernieuwt. Ook met een C-rijbewijs mag je een langzaam voertuig besturen op de openbare weg. Dit blijft zo, ook na 1 juli 2015. Ook op het C-rijbewijs wordt de ‘T’ automatisch bijgeschreven bij vernieuwing.

  vanaf 1 juli 2015 T-rijbewijs nodig
voor het rijden met een motorrijtuig met beperkte snelheid (MBBS)
op de openbare weg?
niet in het bezit
van een rijbewijs
JA
in het bezit van rijbewijs behaald vóór 1 juli 2015 behaald op 1 juli 2015 of later
C nee nee
B nee JA