De vijf grootste misverstanden over Code 95

Bron: Evo.nl

14-07-2016  Veronderstellingen zoals “De  Code 95 geldt toch niet voor eigen vervoerders”, “Ik rijd maar heel af en toe in een vrachtwagen” zijn kostbare denkfouten. De afgelopen weken staat  de chat en telefoon van EVO ledenadviseur Sven Arnoldus roodgloeiend met vragen van chauffeurs en ondernemers over de nascholingsverplichting Code 95. Ook lopen de Zomerscholen storm om toch nog op tijd klaar te zijn.

Hardnekkige misverstanden

Ondanks het uitgebreide informatieaanbod, blijken er toch nog wat hardnekkige misverstanden te bestaan. Onderstaand de 5 meest gehoorde misverstanden. Inclusief een uitleg met hoe het werkelijk zit.

1 Ik verricht eigen vervoer, dus de Code 95 is niet op mijn bedrijf  van toepassing.

Bij de vraag ‘heb ik Code 95 nodig? Ik vervoer alleen voor mijn eigen bedrijf’ ontstaat vaak verwarring, Code 95 is een toevoeging aan het C en/of D rijbewijs en maakt geen onderscheid tussen ‘Eigen vervoer’ of ‘Beroepsgoederenvervoer. Dus de Code 95 kan ook bij u van toepassing zijn.

2 Ik maak gebruik van een vrijstelling, dus de Code 95 is niet op mijn bedrijf van toepassing.

Wanneer u gebruik kunt maken van één van de vrijstellingen voor Code 95 moet u dit onderweg aan kunnen tonen. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit een urenregistratie waaruit blijkt dat u onderweg bent met materieel dat u beroepshalve nodig heeft om uw werkzaamheden op locatie uit te kunnen voeren en u nog onder de 12 rij uren per week blijft.

Wanneer u gebruik maakt van een vrijstelling ligt de bewijslast hiervan bij de bestuurder van het voertuig zelf, houdt dus zorgvuldig uw administratie bij. Voorkom misverstanden en neem contact op met EVO indien u twijfelt. Wij adviseren kosteloos.

3 Ik rijd maar heel af en toe in een vrachtwagen, dus de code 95 is niet op mij van toepassing.

Wanneer u gebruik maakt van het C en/of D rijbewijs en u vervoert over de openbare weg dan is het noodzakelijk dat u Code 95 behaalt. Ongeacht het aantal kilometers en uren dat u op jaarbasis rijdt. De algemene vrijstelling voor chauffeurs die minder dan 12 uur rijden is in juli 2015 komen te vervallen, de hoeveelheid uren dat u aan het rijden bent heeft niets te maken met het feit dat Code 95 vereist is.

4 Er zal vast wel een beetje uitstel komen na 10 september.

Er komt geen enkel uitstel, na 10 september bent u in overtreding. De uiterste datum dat iedere chauffeur binnen Europa Code 95 nodig heeft ligt op 10 september 2016. In veel Europese landen is de Code 95 al langere tijd verplicht maar Nederland heeft voor deze uiterste datum gekozen. De overtreding kan een boete van 800 euro inhouden en u mag niet verder meer rijden.

5 Ik ben nog nooit op mijn Code 95  gecontroleerd, dus ik kan wel een tijdje zonder.

Wanneer u het C en/of D rijbewijs voor 10 september 2009 heeft behaald, heeft u tot en met 10 september 2016 de tijd om Code 95 te halen. Indien u deze actie niet onderneemt, bent u in overtreding en loopt u het risico op een bekeuring. Ook bestaat het risico dat een verzekeraar niet zal uitkeren bij een ongeval onderweg.

Wanneer het rijbewijs na 10 september 2009 is behaald, is de Code 95 al verplicht vanaf de behaalde datum en geldt voor deze chauffeurs dat de cyclus van 5 jaar nascholing al is gestart.