Wij houden ook in uitdagende tijden onze veelzijdigheid

Dit weekend in het weekblad Purmerends Nieuwsblad en op deze website de zevende column verschenen van Peter Bouma, drijvende kracht achter Hoek Bouma. Hiermee willen wij voor een breder publiek onze visie en opinie uitdragen. Hopelijk bent u net als ons enthousiast, u kunt uw feedback geven op onze social mediakanalen.

Het behoeft geen toelichting dat 2020 een bijzonder jaar was. De tijdelijke sluiting van ons bedrijf door de coronamaatregelen was al historisch, de periode die volgde was ook anders dan anders en nu hebben we weer de deuren moeten sluiten. Met het vaccin in aantocht hopen wij van harte dat de situatie in de loop van 2021 weer normaliseert, al is in sommige gevallen de gevolgen van COVID-19 nog lang merkbaar.

Zo zijn de geldigheid van alle Nederlandse rijbewijzen en de geldigheid van Code 95 opnieuw verlengd. Dit in verband met de wachttijden die zijn ontstaan door de voorjaarssluiting van rijscholen. De geste houdt in dat alle Nederlandse rijbewijzen en codes 95 die in de periode van 1 februari 2020 tot en met 30 november 2020 (zijn) verlopen met negen maanden worden verlengd. Ook de geldigheid van nascholingscursussen wordt verlengd. De regeling geldt ook voor rijbewijzen die bijvoorbeeld vanwege een medische aandoening maar drie of één jaar geldig zijn.

De nieuwe maatregel geldt niet voor rijbewijzen die zijn ingevorderd of geschorst, bijvoorbeeld vanwege een ernstige verkeersovertreding of alcoholgebruik in het verkeer.

Verlenging Code 95

Ook de Code 95 op het Nederlandse rijbewijs is langer geldig. Verloopt de Code 95 in de periode van 1 februari 2020 tot en met 30 november 2020 dan blijft deze negen maanden langer geldig. De einddatum van de code 95 op het rijbewijs wordt hierbij als vertrekpunt genomen.

De geldigheid van de gevolgde nascholingscursussen wordt verlengd, zodat cursussen uit het begin van uw nascholingscyclus mee kunnen tellen voor de verlenging van de code 95. Kijk vóórdat u naar het gemeentehuis gaat op MijnCBR.nl of u voldoende nascholingscursussen heeft gevolgd. Is er iets niet goed gegaan? Neem dan contact op met het CBR.

Bestuurders van 75 jaar of ouder die een tijdelijke verlenging van het rijbewijs hebben, kunnen door dit Europese besluit ook in de EU rijden. Dit geldt voor mensen van wie het rijbewijs tussen 1 februari 2020 en 30 november 2020 verlopen is of verloopt.

De Europese Commissie is echter een stuk strenger voor beroepschauffeurs die voor 1955 geboren zijn. Deze chauffeurs hebben ooit, vanwege hun leeftijd, de Code 95 voor de duur van hun rijbewijs automatisch gekregen. De Europese Commissie vindt dat het automatisch geven van de code 95 niet had mogen plaatsvinden. Daarom moet de Nederlandse overheid dit terugdraaien. De Rijksoverheid doen dit met een wetswijziging die per 1 december 2020 is ingegaan.

Voor wie geen beroepschauffeur op een bus of vrachtauto is en niet van plan is nog beroepsmatig te rijden geldt dat hij of zij geen nieuwe Code 95 op het rijbewijs nodig heeft. Wel moet er binnen één maand na 1 december 2020 bij de gemeente een nieuw rijbewijs zonder Code 95 aangevraagd zijn.

Dit zijn hiervoor de mogelijkheden:

  • U moet binnen 4 weken na 1 december 2020 uw rijbewijs vervangen bij de gemeente. U krijgt dan een rijbewijs zonder code 95 met dezelfde looptijd als uw huidige rijbewijs. Hiervoor is geen medische keuring nodig.
  • Heeft u voor 1 december 2020 bij het CBR al een Gezondheidsverklaring ingediend omdat uw rijbewijs binnenkort verloopt? Dan kunt u uw rijbewijs vernieuwen zodra de Verklaring van geschiktheid door het CBR is afgegeven.

Peter Bouma namens Hoek Bouma

Meer weten? Bel 0299-200007 of kom langs aan Flevostraat 56 in Purmerend!